امروز : جمعه ۷ اردیبهشت ۰۳ - Friday 26th April 24

سرمقاله كلبه سرگرمی 345 / نيمه دوم بهمن 97 - کلبه سرگرمی و کولاک

مهتاب دهقانی

تاریخ شهادت حضرت زهرا(س) به سه روایت اصلی نقل شده است. همواره این پرسش مطرح بوده است که کدام نقل از ایام شهادت آن حضرت به لحاظ تاریخی معتبرتر است؟

بر اساس منابع تاریخی، ایام فاطمیه به حسب روایات، بیش از ده تا پانزده قول بوده، ولی آنچه شهرت دارد، سه قول اصلی است: ۱- روایت «۴۰» روز که دهه اول گرفته می شود، بعد از شهادت رسول ا… صلی ا… علیه و آله که مصادف با ۸ تا ۱۰ ربیع الثانی است. ۲- روایت «۷۵» روز که دهه دوم گرفته می شود، مصادف با ۱۳ تا ۱۵ جمادی الاولی است. ۳- روایت سوم «۹۵» روز که دهه سوم گرفته می شود، مصادف با ۱ تا ۳ جمادی الآخر است که بیشتر مورد تاکید است.
محققان تاریخ اسلام معتقدند، آنچه بیشتر مورد توجه و سندیت تاریخی است، روایت سوم یعنی ۹۵ روز است. البته مراجع تقلید و اهل معرفت به مومنان توصیه می کنند که هر سه قول را به برپایی عزاداری همت گمارند.
در هر صورت، روایت دوم شهادت حضرت زهرا(س) برابر ۱۳ جمادی الاول است و روایت سوم برابر سوم جمادی الثانی خواهد بود. این دو روایت در تقویم رسمی ثبت شده است. البته عموما پس از انقلاب اسلامی مرسوم شده است که این ایام را در سه دهه مجزا برگزار می کنند که برگزاری دهه اول بیشتر در میان بخشی از مذهبی ها و هیئتی ها مرسوم است و دهه دوم و سوم در جامعه ما عمومیت بیشتری دارد.

بسیاری از نویسندگان مشهور شیعه در طول تاریخ به درگیری فیزیکی یا سقط جنین (محسن) در روز رویداد خانه فاطمه معتقد بوده‌اند. از جمله آنان می‌توان به شیخ صدوق (متوفای سال ۳۸۱)، سید مرتضی (متوفای سال ۴۳۶)، شیخ طوسی (متوفای سال ۴۶۰)، علامه حلی (متوفای سال ۷۲۶) و عیاشی (متوفای سال ۳۲۰) اشاره کرد.به شهادت قاضی عبدالجبار، نویسنده اهل سنت (متوفای سال ۴۱۵) این اعتقاد شیعیان ناشی از حدیثی منسوب به جعفر صادق است. ابن قولویه (متوفای سال ۳۵۷) در کامل الزیارات حدیثی از جعفر صادق نقل می‌کند که در آن جبرئیل به پیامبر اسلام در مورد آینده اهل بیت وی خبر می‌دهد. در این حدیث از ضرب و شتم فاطمه در حالی که باردار است و سقط جنین و درگذشت او به خاطر جراحت وارده سخن رانده می‌شود.

مرتضی مطهری وصیت فاطمه (س) به علی (ع) در دفن وی در هنگام شب را سیاستی برای ممانعت از حضور کسانی در مراسم تدفین می‌داند که به گفته مطهری دشمنان فاطمه بودند: «علی جان! خودت مرا غسل بده و تجهیز و دفن کن. شب مرا دفن کن، نمی‌خواهم کسانی که به من ظلم کرده‌اند، در تشییع جنازه من شرکت کنند.»

خزان زود هنگام ياس بوستان پيامبر را تسليت مي گوييم.

تاریخ انتشار : 03 فوریه 19 دیدگاه : بدون دیدگاه